Bahan-bahan ( - )
19 biji cili kering
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
Bahan-bahan di atas di kisar.
1 tin besar sardine
2 cawan jus asam jawa
1 cawan air
7 biji bendi
Daun kesum
Garam
Minyak untuk menumis.
Cara-cara Tumiskan bahan kisar sehingga garing dan pecah minyak
Setelah pecah minyak masukkan jus asam jawa dan air. Sekiranya nak pekat kurangkan air, nak cair tambah lagi air. Biarkan mendidih. Masukkan garam secukup rasa.
Setelah mendidih, masukkan ikan sardin (ikan nya sahaja), bendi dan daun kesum. Biarkan mendidih dengan api perlahan seketika dan padamkan api.
Sardine tak perlu dimasak lama untuk mengelakkan hancur. Setelah siap bolehlah dihidangkan panas-panas.
Tagikan
No comments:
Post a Comment